Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Berlínska polícia prehľadala byty pre podvod súvisiaci s pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podozriví patrili k tvrdému jadru návštevníkov medzičasom uzavretej mešity Fussilet v berlínskej štvrti Moabit.

Berlín 7. mája (TASR) – Nemecká polícia dnes vykonala v Berlíne prehliadky bytov niekoľkých údajných stúpencov radikálneho islamu pre podozrenia, že podvodom získali financie vyčlenené na zmiernenie dôsledkov koronakrízy. Informovala o tom agentúra AFP.

Policajti prehľadali byty a vozidlá piatich osôb "patriacich k salafistom", teda prívržencom krajne konzervatívneho výkladu islamu.

Podozriví patrili k "tvrdému jadru" návštevníkov medzičasom uzavretej mešity Fussilet v berlínskej štvrti Moabit.

Mešitu navštevoval aj tuniský terorista Anis Amri, ktorý v decembri 2016 kamiónom vrazil do ľudí na berlínskom námestí Breitscheidplatz, kde sa konal vianočný trh, pričom zabil 12 osôb.

Medzi zmienenými piatimi podozrivými sú aj bývalý Amriho spolupracovník a istý imám, informoval denník Tagesspiegel.

Predpokladá sa, že skupina "podvodným spôsobom získala hospodársku pomoc, ktorú ponúka mesto Berlín" na zmiernenie dôsledkov pandémie nového druhu koronavírusu, uviedla prokurátora.

Šlo o sumu 50 000-60 000 eur, napísal Tagesspiegel s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Nemecké úrady vyčlenili tieto peniaze na podporu samostatne zárobkovo činných osôb a malých firiem vo forme priamych dotácii a úverov. Cieľom týchto opatrení bolo zabrániť bankrotom v dôsledku krízy spôsobenej pandémiou. Avšak prísnejšie kontroly viedli k mnohým obvineniam z podvodu.