Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vykonala razie voči podozrivým z prípravy útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer naposledy pred niekoľkými týždňami upozornil na vysoké riziko, ktoré islamisti naďalej predstavujú pre Nemecko.

Düsseldorf 28. októbra (TASR) – Polícia v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vykonala vo štvrtok razie v piatich domoch a bytoch mladých mužov vo veku 16–22 rokov, ktorých prokuratúra v Düsseldorfe vyšetruje pre podozrenia z prípravy „závažného násilného činu ohrozujúceho štát". Informovala o tom agentúra DPA.

„Obvinení sú podozriví, že sa pripravovali na teroristicky motivovaný čin inšpirovaný propagandistickými materiálmi teroristickej organizácie Islamský štát," uviedli v spoločnom vyhlásení düsseldorfská prokuratúra a polícia v Kolíne nad Rýnom.

Razie, na ktorých sa zúčastnilo približne 350 policajtov špeciálnych jednotiek, prebehli v okrese Düren ležiacom medzi mestami Aachen a Kolín nad Rýnom. Dvaja z údajných džihádistov sú nemeckými občanmi, ďalší dvaja majú dvojaké – nemecké i ruské – občianstvo a posledný z nich je občanom Turecka. Traja sú pritom ešte maloletí.

Podľa informácií časopisu Der Spiegel usporiadali vlani podozriví muži, ktorí údajne sympatizujú s ideológiou Islamského štátu, istý druh teroristického výcviku, keď v lese pri Aachene trénovali, ako spáchať útok pomocou sekier a nožov.

K zadržaniu týchto osôb však zatiaľ nedošlo. „Predpoklady na nariadenie vyšetrovacej väzby momentálne nie sú splnené," uvádza sa vo vyhlásení. Polícia musí nateraz vyhodnotiť zaistený dôkazový materiál.

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) vychádza z toho, že v Nemecku patrí aktuálne k islamistickej scéne okolo 12.000 osôb – oproti roku 2011 je to trojnásobný nárast. Je medzi nimi 521 osôb, ktoré podľa polície môžu spáchať útoky; 320 z nich sa nachádza na území Nemecka a takmer tretina je vo väzbe.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer naposledy pred niekoľkými týždňami upozornil na vysoké riziko, ktoré islamisti naďalej predstavujú pre Nemecko.