Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Nemecku vyšetrujú prípady havanského syndrómu na ambasáde USA

Ilustračné foto. Foto: TASR - Andrej Galica

Na celom svete postihol tento nezvyčajný syndróm približne 200 amerických predstaviteľov a ich rodinných príslušníkov.

Berlín 8. októbra (TASR) – Nemecká polícia vyšetruje niekoľko prípadov tzv. havanského syndrómu medzi zamestnancami amerického veľvyslanectva v Berlíne. Informoval o tom v piatok týždenník Der Spiegel.

Berlínska polícia v reakcii na správu tohto magazínu potvrdila, že od augusta vyšetruje „údajný útok akustickými zbraňami na zamestnancov ambasády USA", píše agentúra Reuters. Ďalšie podrobnosti však neuviedla. Základom vyšetrovania je podľa Spieglu materiál, ktorý vláda Spojených štátov odovzdala nemeckým predstaviteľom.

Prvé prípady havanského syndrómu sa v roku 2016 týkali pracovníkov veľvyslanectva USA na Kube. Neskôr sa objavili aj v Číne, Austrálii, na Taiwane i vo Washingtone. V júli Rakúsko oznámilo, že spolupracuje s americkými úradmi čo sa týka podobných prípadov medzi diplomatmi USA vo Viedni.

Tento záhadný zdravotný problém vyvoláva bolesti hlavy, nevoľnosť, výpadky pamäte a závraty a takisto môže spôsobiť poškodenie mozgu. Objavili sa špekulácie, že ho vyvolávajú elektronické zbrane.

Na celom svete postihol tento nezvyčajný syndróm približne 200 amerických predstaviteľov a ich rodinných príslušníkov, povedal v júli riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby William Burns. Poznamenal, že je „vysoko pravdepodobné", že ide o úmyselné konanie, za ktoré môže byť zodpovedné Rusko. Moskva však tieto obvinenia odmietla.