Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zadržali Sýrčana, ktorý údajne pripravoval teroristický útok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení sa uvádza, že 19-ročného Sýrčana zadržalo policajné komando v meste Schwerin na severovýchode Nemecka.

Berlín 31. októbra (TASR) - Nemecké úrady zadržali v utorok sýrskeho občana, ktorý údajne plánoval uskutočniť bombový útok s cieľom zabiť čo najviac ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej prokuratúry.

Vo vyhlásení sa uvádza, že 19-ročného Sýrčana zadržalo policajné komando v meste Schwerin na severovýchode Nemecka. Jeho príslušníci zároveň u neho vykonali domovú prehliadku. Domové prehliadky sa uskutočnili aj u ďalších osôb, ktoré však zo spoluúčasti na pripravovanom útoku nie sú podozrivé.

Podľa prokuratúry si Sýrčan, ktorého meno úrady v súlade s nemeckými zákonmi nezverejnili, začal v júli zaobstarávať materiál na výrobu bomby. Zatiaľ však nie je jasné, či už mal v tom čase vyhliadnutý cieľ útoku, ktorý pripravoval pod vplyvom extrémistickej islamskej ideológie.

V Nemecku došlo v minulosti už k viacerým teroristickým útokom. Najhorší z nich sa odohral vlani v decembri na vianočnom trhu v Berlíne, kde Tunisan menom Anis Amri ukradnutým nákladným autom zrazil a zabil 12 ľudí.

Cez internet bol v kontakte s "vojakom kalifátu"


Sýrčan, ktorého zadržala nemecká polícia vo Schwerine pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, udržiaval podľa informácií Spolkovej prokuratúry cez internet kontakt s osobou označujúcou sa za "vojaka kalifátu", teda stúpenca džihádistov z Islamského štátu.

Nemecké orgány činné v trestnom konaní však podľa utorkového vyjadrenia hovorkyne Spolkovej prokuratúry Frauke Köhlerovej nepoznajú totožnosť tejto osoby a nevedia ani to, či zadržaného podporovala v jeho teroristických plánoch. Zatiaľ nie sú žiadne indície, že by do prípravy útoku boli zasvätené ďalšie osoby, dodala.

Devätnásťročného Sýrčana preto zatiaľ nebudú vyšetrovať pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, ale pre prípravu závažného, štát ohrozujúceho zločinu.

Köhlerová potvrdila, že predbežne nevedno, či si mladík už zvolil nejaký konkrétny cieľ pre svoj útok. To isté platí aj o termíne jeho predvedenia pred vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora v Karlsruhe.

Sýrčan, ktorého meno úrady v súlade s platnou nemeckou legislatívou nezverejnili, si zaobstaral od júla elektronické prvky i chemikálie vhodné na výrobu nástražno-výbušného systému.

Domové prehliadky, ktoré uskutočnila polícia krátko po zadržaní podozrivého, prebiehali nielen v Schwerine, ale aj v Hamburgu.