Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko odsúdilo vraždu na pumpe, popierači opatrení vrahovi fandia

Sviečky a kvety sú pred čerpacou stanicou v meste Idar-Oberstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na juhozápade Nemecka v pondelok 20. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Páchateľ prišiel na čerpaciu stanicu s cieľom kúpiť 12 plechoviek piva. Keď nákup položil na pult pri pokladni, 20-ročný mladík ho vyzval, aby si nasadil rúško.

Berlín 21. septembra (TASR) - Sobotňajší incident, pri ktorom popierač opatrení proti šíreniu koronavírusu zastrelil zamestnanca čerpacej stanice, vyvolal v Nemecku zdesenie. Tamojší politici čin ostro odsúdili. Na internete sa však objavili aj reakcie ľudí, ktorí čin zľahčujú alebo priamo oslavujú. Informoval o tom v utorok denník Der Tagesspiegel.

"(Neprejavujem) žiadnu ľútosť. Keď otravujete ľudí rúškami, jedného dňa sa niekto zblázni. Dobre mu tak," napísal jeden z členov verejnej skupiny v aplikácii Telegram. "Ideme na to," komentoval ďalší. Podľa tretieho diskutujúceho majú čin na svedomí "politici, ktorí svojimi pandemickými pravidlami tyranizujú občanov".

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas takéto vyjadrenia ostro odsúdil.

"Mladý človek bol zastrelený. (Stúpenci protestného hnutia) Querdenker tento čin na internete oslavujú. Nenávisť týchto nepoučiteľných osôb rozdeľuje našu spoločnosť a zabíja ľudí. V našej spoločnosti pre nich nie je miesto," napísal na sociálnej sieti Twitter šéf nemeckej diplomacie. Querdenker je podľa agentúry AP najvýraznejším nemeckým hnutím bojujúcim proti pandemickým opatreniam.

V podobnom duchu ako Maas sa vyjadrila aj politička nemeckej opozičnej strany Zelení Renate Künastová.

"Požiadavka na nosenie rúška ako motív vraždy mi nedáva zmysel," napísala Künastová na Twitteri.

Polícia medzitým pokračuje vo vyšetrovaní tragédie. Páchateľa už obvinila z vraždy. Jeho meno nezverejnili, spresnili však, že ide o muža nemeckého pôvodu, ktorý doteraz nemal žiadny záznam v registri trestov. Vyšetrovatelia pri domovej prehliadke zaistili viacero zbraní aj strelivo. Podľa prokuratúry muž nemal zbrojný preukaz.

Úrady taktiež nezverejnili meno obete. Spresnili však, že 20-ročný muž bol ešte študentom a na čerpacej stanici pracoval "ako výpomoc". Chcel si zarobiť na vodičský preukaz, píše agentúra DPA.

Krvavý incident sa odohral ešte v sobotu večer v meste Idar-Oberstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na juhozápade Nemecka. Páchateľ prišiel na čerpaciu stanicu s cieľom kúpiť 12 plechoviek piva. Keď nákup položil na pult pri pokladni, 20-ročný mladík ho vyzval, aby si nasadil rúško. Muž na požiadavku nereagoval. Namiesto toho budovu opustil a zamestnancovi pri odchode pohrozil rukou. Následne sa páchateľ okolo 21.45 h vrátil na čerpaciu stanicu, tentoraz so zahalenými ústami a nosom. Pri pokladni rúško stiahol. Zamestnanec čerpacej stanice ho opäť upozornil na povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Muž následne vytiahol revolver a mladému pumpárovi strelil do hlavy.