Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecký šéf diplomacie Maas: Poľsko musí plne realizovať zákony EÚ

Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass. Foto: TASR / AP

Maasove vyjadrenia prišli po tom, čo poľský Ústavný súd vo štvrtok spochybnil nadradenosť legislatívy Európskej únie nad poľskými zákonmi.

Berlín 8. októbra (TASR) - Poľsko musí plne implementovať právne predpisy Európskej únie, pretože je jej súčasťou, uviedol v piatok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Informuje o tom agentúra AFP.

Maasove vyjadrenia prišli po tom, čo poľský Ústavný súd vo štvrtok spochybnil nadradenosť legislatívy Európskej únie nad poľskými zákonmi. Experti upozornili, že by tento verdikt mohol viesť k tzv. polexitu – vystúpeniu Poľska z EÚ.

"Ak sa krajina politicky rozhodne byť súčasťou EÚ, potom musí uistiť, že dohodnuté pravidlá sú plne a kompletne implementované," povedal Maas pre mediálnu skupinu Funke.

Šéf rezortu nemeckej diplomacie zároveň Európskej komisii (EK) ponúkol svoju "plnú podporu v jej misii podporovať európske právo" v celej Únii.

Poľský Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že Poľsko chce zostať v Európskej únii, pripomína AFP.

Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila poľská pravicovo orientovaná vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine.

Európska komisia vo štvrtok v reakcii na verdikt poľského Ústavného súdu oznámila, že využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila rešpektovanie ustanovení európskeho práva.