Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecko posiela na Ukrajinu protilietadlové systémy typu Gepard

Na archívnej snímke nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Nemecka privítal aj americký minister obrany Lloyd Austin.

Berlín 26. apríla (TASR) - Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok na americkej leteckej základni Ramstein. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Nemecko o dodaní systémov Gepard rozhodlo v pondelok, uviedla Lambrechtová. Zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann podľa jej slov "dostane zelenú", aby dodala tieto systémy zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

Protilietadlové tanky typu Gepard sú vybavené dvoma 35-milimetrovými kanónmi a radarom a okrem vzdušných cieľov dokážu bojovať aj proti cieľom na zemi.

Rozhodnutie o dodaní Gepardov je obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá je proti vývozu zbraní do oblastí konfliktov, konštatuje na svojej webovej stránke stanica BBC.

Rozhodnutie Nemecka privítal aj americký minister obrany Lloyd Austin, píše agentúra DPA.

Zástupcovia 40 štátov vrátane Austina sa v utorok stretli na základni Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka. Účastníci rokovali o bezpečnosti a suverenite Ukrajiny brániacej sa pred ruskou vojenskou ofenzívou.

Nemecký kancelár Olaf Scholz čelí v súčasnosti ostrej kritike vo vlastnej krajine, ako aj v zahraničí pre svoj dosiaľ váhavý postoj, čo sa týka posielania ťažkých zbraní, ako sú tanky či húfnice, ktoré majú Kyjevu pomôcť odvrátiť ruské útoky.