Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Nemecko poskytne 91 miliónov eur na pomoc pre Palestínčanov

Palestínčania utekajú na juh pásma Gazy na ulici Salah al-Din v meste Bureij 7. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Celková suma 91 miliónov eur pôjde na zabezpečenie základných služieb pre vysídlené osoby v pásme Gazy a na pomoc palestínskym utečencom v Jordánsku.

Berlín 7. novembra (TASR) - Nemecko sa v rámci prebiehajúcej revízie podpory pre Palestínčanov rozhodlo uvoľniť 71 miliónov eur a prisľúbilo im ďalších 20 miliónov eur. V utorok to uviedlo ministerstvo pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Nemecko po krvavom útoku teroristov z hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra dočasne pozastavilo rozvojovú pomoc palestínskym územiam až do preskúmania tejto udalosti. "Vzhľadom na nestabilnú situáciu v regióne nebolo preskúmanie ešte úplne ukončené," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Revízia sa podľa ministerstva zamerala na pokračovanie podpory Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vzhľadom na potreby ľudí v Pásme Gazy a čoraz nestabilnejšiu situáciu v susedných krajinách.

Celková suma 91 miliónov eur pôjde na zabezpečenie základných služieb pre vysídlené osoby v pásme Gazy a na pomoc palestínskym utečencom v Jordánsku.

Izraelská vojenská kampaň zameraná na zničenie islamistov z Hamasu, ktorí útok spustili, pásmo Gazy zdevastovala.

Činnosti UNRWA financované Nemeckom sa zamerajú na zabezpečenie dodávok pitnej vody, dezinfekciu a hygienu v núdzových prístreškoch pre vnútorne vysídlené osoby v pásme Gazy, uviedlo ministerstvo.