Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko poslalo do Číny proticovidové vakcíny pre nemeckých občanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peking doposiaľ neschválil podávanie týchto vakcín čínskym občanom.

Berlín 21. decembra (TASR) - Nemecko odoslalo do Číny vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech určené pre nemeckých občanov žijúcich v tejto krajine. V stredu to oznámil hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a DPA.

Čínska vláda nedávno schválila, že vakcíny od firiem Pfizer-BioNTech, ktoré patria v Európe k najpoužívanejším očkovacím látkam proti koronavírusu, môžu byť podané Nemcom žijúcim v Číne, uviedol Hebestreit. Dodal, že v súčasnosti tam žije približne 20.000 Nemcov.

Peking doposiaľ neschválil podávanie týchto vakcín čínskym občanom. Podľa agentúry Reuters ide vôbec o prvé zahraničné vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dodané do Číny. Očkovacie látky by mali doručiť v priebehu stredy. Hovorca však nešpecifikoval, koľko vakcín Nemecko do Číny odoslalo.

Hebestreit povedal, že Nemecko pracuje na tom, aby mohli byť vakcínami od firiem Pfizer-BioNTech v Číne zaočkovaní aj občania iných krajín. Číňanom žijúcim v Nemecku bude môcť byť v rámci dohody podaná čínska vakcína Sinovac, ktorá v EÚ nie je schválená.

Čína pred dvoma týždňami uvoľnila obmedzenia týkajúce sa hromadného testovania a karantény – po takmer troch rokoch snahy úplne potlačiť šírenie covidu. Ukončenie povinného hromadného testovania obyvateľstva na koronavírus sťažilo sledovanie počtu nových prípadov nákazy. Čínske úrady minulý týždeň priznali, že v súčasnosti je "nemožné" spočítať celkový počet pacientov s covidom.