Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko pošle Ukrajine do jari asi 40 bojových vozidiel pechoty Marder

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok ohlásili, že Washington a Berlín poskytnú Ukrajine bojové vozidlá pechoty na obranu pred ruskými silami.

Berlín 6. januára (TASR) - Nemecko dodá Ukrajine do niekoľkých týždňov približne 40 bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Ide o súčasť novej etapy podpory ukrajinských síl, ktorá je koordinovaná so Spojenými štátmi. V piatok to oznámil hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

"Týchto 40 vozidiel má byť pripravených v prvom štvrťroku (2023), aby ich bolo možné následne odovzdať Ukrajine," povedal Hebestreit. Dodal, že výcvik ukrajinských vojakov zameraný na ovládanie týchto vozidiel sa uskutoční v Nemecku.

Americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok ohlásili, že Washington a Berlín poskytnú Ukrajine bojové vozidlá pechoty na obranu pred ruskými silami. USA posielajú vozidlá typu Bradley. Nemecko dodá Ukrajine aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot, ktoré už sľúbili tiež Spojené štáty.

AFP pripomína, že Kyjev už dlho tlačí na dodávky účinnejších zbraní vrátane tankov. Západné krajiny však s ich dodaním váhajú, a to pre obavy z priameho zatiahnutia do vojny či z provokácie Ruska.

Vyhlásenie Nemecka a USA o nových dodávkach pre Ukrajinu prišlo deň po tom, čo Francúzsko prisľúbilo, že Kyjevu poskytne obrnené vozidlá typu AMX-10 RC.