Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz počas tlačovej konferencie s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (nie je na snímke) počas tlačovej konferencie na záver ich stretnutia v Úrade spolkového kancelára 13. júna 2022 v Berlíne. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR - Pavel Neubauer

Scholz opakovane hovoril, že Nemecko sa musí v dodávke tankov pre Ukrajinu skoordinovať so Spojenými štátmi, ktoré zvažujú Ukrajine poslať svoje tanky Abrams.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s poskytnutím tankov typu Leopard 2 ukrajinskej armáde. Uviedla to agentúra DPA a denník The Guardian s odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, informuje TASR.

Nemecko tiež povolí ostatným krajinám vrátane Poľska, aby tanky Leopard 2 nemeckej výroby dodali Kyjevu, píše magazín Spiegel. Hovorca nemeckej vlády sa však k Scholzovmu rozhodnutiu bezprostredne odmietol vyjadriť a vyhlásenie neposkytlo ani nemecké ministerstvo obrany, dodáva agentúra Reuters.

Tanky, ktoré Nemecko pošle Kyjevu, budú pochádzať zo skladov nemeckých ozbrojených síl Bundeswehr. Spiegel dodáva, že okrem Nemecka a Poľska vyjadrilo zámer poslať vozidlá Leopard Ukrajine aj Švédsko.

Nemecko bolo v posledných týždňoch pod veľkým tlakom zo strany spojencov NATO, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského či vlastných koaličných partnerov, aby povolilo dodanie tankov Leopard 2, ktoré vyrába, na Ukrajinu tretími krajinami, alebo aby ich dodalo samé.

Scholz opakovane hovoril, že Nemecko sa musí v dodávke tankov pre Ukrajinu skoordinovať so Spojenými štátmi, ktoré zvažujú Ukrajine poslať svoje tanky Abrams.