Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko potvrdilo prvé dva prípady nákazy variantom omikron

Archívne foto. Foto: TASR/AP

Infekciu identifikovali u dvoch cestujúcich, ktorí prileteli do Mníchova z Juhoafrickej republiky.

Berlín 27. novembra (TASR) – Nemecké úrady potvrdili v sobotu večer prvé dva prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Infekciu identifikovali u dvoch cestujúcich, ktorí prileteli do Mníchova z Juhoafrickej republiky, informovalo bavorské ministerstvo zdravotníctva.

"V Bavorsku boli potvrdené dva prípady nového koronavírusového variantu omikron, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia označila za variant vyvolávajúci obavy," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, z ktorého citovala agentúra AFP.

Prvý zaznamenaný prípad nákazy omikronom v Európe oznámilo v piatok Belgicko. Pravdepodobný prípad infekcie týmto variantom hlásilo v sobotu aj Česko.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, medzi "varianty vyvolávajúce znepokojenie", kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta.

WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Nový variant má veľký počet mutácií, až 32, čo podľa virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky vírusu.

Rovnako ako iné vírusy aj SARS-CoV-2 neustále mutuje a mnohé nové varianty – aj tie so znepokojivými charakteristikami – často nakoniec vymiznú. V prípade nových variantov nie je hneď možné rozoznať, či budú mať vážne dôsledky pre verejné zdravie, píše agentúra AP.