Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Používanie písmena „Z“ na podporu vojny bude v Nemecku trestné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už v piatok spolkové krajiny Bavorsko a Dolné Sasko oznámili, že budú použitie písmena "Z" kriminalizovať.

Berlín 28. marca (TASR) - Niektoré nemecké spolkové krajiny oznámili, že verejné používanie písmena "Z", ktorým označuje svoje vozidlá časť ruských inváznych vojsk na Ukrajine, bude považované za podporu ruskej agresie a bude trestné. V pondelok to oznámila šéfka rezortu vnútra krajinskej vlády hlavného mesta Berlín Iris Sprangerová. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Sprangerová v rozhovore pre denník Tagesspiegel odkázala na článok 140 Trestného zákona, ktorý hovorí o trestnej zodpovednosti za schvaľovanie určitých trestných činov. Za jeho porušenie môže hroziť pokuta alebo trest odňatia slobody až na tri roky.

Už v piatok spolkové krajiny Bavorsko a Dolné Sasko oznámili, že budú použitie písmena "Z" kriminalizovať. V meste Stuttgart a v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa miestni zákonodarcovia prikláňajú k zákazu jeho používania.

"Symbol fašizmu (ruského prezidenta Vladimira) Putina v podobe písmena "Z" by mali zakázať v celom Nemecku," vyhlásil minister pre utečencov v Severnom Porýní-Vestfálsku Joachim Stamp.

Nie všetky ruské jednotky na Ukrajine používajú označenie svojej techniky písmenom "Z", niektoré používajú písmená "V", "O", "X" alebo "A".

V Rusku sa po invázii na Ukrajinu začalo písmeno "Z" objavovať na budovách, autách, oblečení a sociálnych sieťach na podporu "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine.

Ako píše DPA, písmeno "Z" podľa ruského ministerstva obrany označuje slovné spojenie "Za víťazstvo".