Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko považuje návštevu Zelenského v USA za veľmi pozitívny signál

Pracovníci upevňujú americké a ukrajinské zástavy na Pennsylvania Avenue pri budove amerického Kapitolu pred návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome vo Washingtone 21. decembra 2022. Táto zahraničná cesta, jeho prvá od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, však závisí od bezpečnostnej situácie. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident sa vo Washingtone stretne so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom a vystúpi s prejavom pred americkým Kongresom.

Berlín 21. decembra (TASR) - Nemecká vláda označila rozhodnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navštíviť Biely dom za "veľmi pozitívny signál". Uviedol to v stredu hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Fakt, že Zelenskyj môže odcestovať zo svojej krajiny na prvú zahraničnú návštevu od začiatku ruskej invázie, je podľa Hebestreita "nádejným krokom". Ukrajinský prezident sa vo Washingtone stretne so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom a vystúpi s prejavom pred americkým Kongresom.

Spojené štáty ešte pred príchodom Zelenského oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot v rámci balíka vojenskej pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov.

Hebestreit privítal toto rozhodnutie aj napriek tomu, že Berlín nedávno odmietol Kyjevu poskytnúť svoje systémy Patriot určené pre Poľsko. Pripomenul však, že Nemecko Ukrajine poskytlo iné systémy protivzdušnej obrany. Povedal tiež, že výcvik ukrajinských vojakov na obsluhu Patriotov by sa mohol uskutočniť v Európe, veľmi pravdepodobne v Nemecku.