Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Nemecko pozastavilo evakuáciu obyvateľov zo Sudánu, tvrdia médiá

Na snímke z dronu horiace lietadlo na medzinárodnom letisku v Chartúme v sobotu 15. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Dovtedajší niekoľkotýždňový zápas o moc sa zmenil na krvavé boje, ktoré prebiehajú v zaľudnených štvrtiach metropoly Chartúm a aj v iných mestách.

Chartúm/Berlín 19. apríla (TASR) - V dôsledku bojov v sudánskej metropole Chartúm musela nemecká armáda pozastaviť operáciu na evakuáciu asi 150 nemeckých občanov z africkej krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na nemenové zdroje uviedol, že nemecké vzdušné sily (Luftwaffe) vyslali na túto misiu v stredu ráno tri vojenské transportné lietadlá A400M, ktoré pristáli v Grécku na doplnenie paliva.

Nemecká armáda neskôr misiu prerušila pre správy, že v Chartúme sa opäť obnovili boje a vzdušné útoky. Nemecké ministerstvo obrany a zahraničných vecí bezprostredne nereagovali na žiadosti médií o vyjadrenie.

Boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami si od soboty vyžiadali životy približne 200 ľudí. Dovtedajší niekoľkotýždňový zápas o moc sa zmenil na krvavé boje, ktoré prebiehajú v zaľudnených štvrtiach metropoly Chartúm a aj v iných mestách.

Zahraničné veľmoci vrátane Spojených štátov vyzývajú na mier medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami v súvislosti s obavami o zhoršenie humanitárnej situácie.