Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pred demonštráciami krajnej pravice v Nemecku došlo k násilnostiam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už v noci na nedeľu došlo k výtržnostiam vo východonemeckom Lipsku, kde násilní demonštranti vytvorili barikádu, ktorú zapálili.

Berlín 1. mája (TASR) - Pred začiatkom demonštrácií pravicových extrémistov v Nemecku došlo v nedeľu k násilnostiam vo viacerých mestách. V saskom Zwickau zaútočili príslušníci krajnej pravice kameňmi na vlak, v ktorom cestovali ľavicoví protidemonštranti, uviedla tamojšia polícia. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Ako povedal hovorca tamojšej polície, zadržaných bolo 41 pravicových extrémistov a jeden z protidemonštrantov údajne utrpel ľahké zranenia. Ešte predtým došlo k potýčkam aj na vlakovej stanici v meste Chemnitz, kde z vlaku smerujúceho do Zwickau polícia prinútila vystúpiť 50 prívržencov krajnej pravice. Na pochode krajnej pravice, ktorý organizuje strana Der III. Weg (Tretia cesta), sa očakáva účasť 500 ľudí.

Polícia v západonemeckom meste Dortmund použila paprikový sprej a obušky voči demonštrantom z ľavicovej autonómnej scény, ktorí sa zúčastnili na jednom z mnohých zhromaždení organizovaných pri príležitosti Sviatku práce. Demonštranti zaútočili na policajtov a snažili sa prelomiť zátarasu, priblížil policajný hovorca. Hovorkyňa skupiny "Autonome Antifa 170" obvinila políciu z násilia voči protestujúcim a uviedla, že niekoľko osôb utrpelo zranenia. Skupina ľavicových aktivistov sa v Dortmunde zhromaždila na protest proti pochodu zhruba 220 extrémistov krajnej pravice.

Už v noci na nedeľu došlo k výtržnostiam vo východonemeckom Lipsku, kde násilní demonštranti vytvorili barikádu, ktorú zapálili. Keď na miesto dorazili policajné vozidlá, protestujúci do nich hádzali predmety. Poškodených bolo niekoľko služobných áut a tiež dva zaparkované automobily. Polícia tento čin vyšetruje, pričom nevylúčila ani politický motív skutku.