Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko predstaví návrhy na legalizáciu marihuany

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach (vľavo) hovorí s eurokomisárkou pre zdravie a bezpečnosť potravín Stellou Kyriakides počas stretnutia ministrov zdravotníctva EÚ v budove Európskej rady v Bruseli v utorok 14. marca 2023. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v Bruseli v utorok oznámil, že od EK dostal pozitívnu spätnú väzbu.

Brusel 14. marca (TASR) - Nemecká vláda plánuje predstaviť návrhy na dekriminalizáciu marihuany po tom, ako tieto plány odobrila Európska komisia (EK). TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v Bruseli v utorok oznámil, že od EK dostal pozitívnu spätnú väzbu. "Tú teraz potrebujeme aj na to, aby sme vyvinuli nové návrhy. Tie budú predstavené v najbližších týždňoch," povedal.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Slobodná demokratická strana (FDP) a Zelení sa v koaličnej zmluve dohodli, že povolia dospelým osobám kontrolovaný prístup k marihuane v predajniach s príslušnou licenciou, pripomína DPA.

Lauterbach vlani v októbri oznámil, že v spolkovej republike plánuje zlegalizovať držbu konopy do 30 gramov a takisto povoliť jej predaj dospelým na rekreačné účely. Kritici však vtedy tvrdili, že takýto návrh je v rozpore s právom EÚ i medzinárodným právom. Lauterbach v utorok povedal, že pôvodný návrh medzičasom pozmenili, aby bol v súlade s európskym právom a zároveň napĺňal ciele nemeckej vlády. Patrí medzi ne zníženie drogovej trestnej činnosti a zvýšenie ochrany mladých ľudí.