Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali príbytky známych útočníka z Viedne

Na archívnej snímke stopy po streľbe na dverách na mieste streľby v centre Viedne v stredu 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Teroristický útok z 2. novembra 2020 si v rakúskej metropole vyžiadal štyri obete na životoch a najmenej 22 zranených vrátane jedného policajta.

Berlín 7. júla (TASR) - Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali v stredu v mestách Osnabrück a Kassel príbytky dvoch osôb napojených na prívrženca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý spáchal vo Viedni vlani v novembri teroristický útok. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na prokuratúru.

Teroristický útok z 2. novembra 2020 si v rakúskej metropole vyžiadal štyri obete na životoch a najmenej 22 zranených vrátane jedného policajta. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Páchateľa polícia krátko po útoku zastrelila.

Fejzulai bol v decembri 2019 predčasne prepustený z väzenia, kde si odpykával trest za pokus vycestovať do Sýrie a pripojiť sa tam k bojovníkov IS.

Dvojica mužov, ktorých identifikovali len ako občana Kosova Blinora S. a nemeckého občana Drilona G., zrejme vedeli o plánoch atentátnika a napriek tomu neinformovali príslušné úrady. Namiesto toho zo svojich mobilných telefónov v predvečer útoku začali vymazávať údaje, ktoré by dokazovali, že sa s páchateľom poznajú, uviedla spolková prokuratúra vo vyhlásení.
Na archívnej videosnímke policajti zasahujú na mieste po streľbe neďaleko synagógy 2. novembra 2020 vo Viedni.
Foto: TASR/AP

Prokuratúra nespresnila, či došlo aj k zadržaniu oboch mužov označovaných za islamistických radikálov, ktorí boli s útočníkom v úzkom kontakte cez sociálne siete.

V júli 2020 ho na niekoľko dní navštívili priamo vo Viedni. Stalo sa tak krátko po tom, ako si zadovážil zbraň, ktorú pri útoku použil. Stretli sa tiež s ďalšími radikálmi z Rakúska a Švajčiarska. Vzorky DNA účastníkov týchto stretnutí sa následne našli na zbraniach použitých pri viedenskom útoku.

Obaja muži mali s Felzulaiom "blízky osobný vzťah" a zdieľali s ním radikálne postoje, preto už v čase ukončenia viedenskej návštevy zrejme vedeli, že Fejzulai môže zrealizovať svoje zámery a spáchať teroristický útok, uviedla nemecká spolková prokuratúra.