Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Premiér P. Fiala si v Berlíne uctil pamiatku obetí nacistického režimu

Premiér Petr Fiala, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Fiala vo štvrtok priletel do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom i nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

Berlín 5. mája (TASR) - Český premiér Petr Fiala si vo štvrtok v berlínskej väznici Plötzensee uctil pamiatku obetí nacistického režimu. TASR o tom informuje na základe Fialovho príspevku na sociálnej sieti Twitter a správy servera iDnes.cz.

Premiér ČR pripomenul, že počas druhej svetovej vojny bolo na tomto mieste popravených 701 českých občanov a hrdinov, ktorí sa "nebáli postaviť zradnému režimu". Patria medzi nich aj členovia odbojovej organizácie Obrana národa. "Česť ich pamiatke," napísal premiér.

Fiala vo štvrtok priletel do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom i nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Témami rokovania majú byť plyn, vojna na Ukrajine a české predsedníctvo v Rade EÚ, píše iDnes.cz.

"Chcem s kancelárom hovoriť i o obrannej spolupráci, pretože (tá) dostáva novú dimenziu práve s tým, čo sa odohráva na území Ukrajiny," povedal. Takisto sa chce venovať aj dodávkam energie a rozšíreniu Transalpského ropovodu (TAL), ktorý priváža ropu z talianskeho mesta Terst. Cieľom má byť kompenzácia dodávok z Ruska, pretože Európska komisia navrhuje úplne zakázať dovoz ruskej ropy do EÚ, pripomína iDnes.cz.

Väznica Plötzensee od roku 1933 slúžila prevažne na zadržiavanie politických odporcov, ktorí boli od roku 1936 v tomto zariadení aj popravovaní gilotínou, píše spravodajská televízia ČT 24.