Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ

Vlajky Nemecka (vpravo) a Európskej únie sú vztýčené pred budovou parlamentu v Berlíne v stredu 1. júla 2020. Foto: TASR/AP

Úlohou Nemecka bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi.

Berlín 1. júla (TASR) – Nemecko dnes prevzalo od Chorvátska rotujúce polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Počas tohto obdobia sa bude zameriavať na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva, informovala agentúra DPA.

Úlohou Nemecka bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi. Od 1. januára 2021 vystrieda Nemecko na čele Rady EÚ Portugalsko.

Nemecko sa ujalo svojho predsedníctva v Rade EÚ pod mottom „Spoločne. Urobme Európu znovu silnou".

Hoci sa Berlín počas predsedníctva v Rade EÚ pôvodne plánoval zamerať na bezpečnosť hraníc Únie, vzťahy s Čínou a ochranu klímy, koronavírusová pandémia ho donútila sústrediť sa na opatrenia, ktoré budú zacielené proti šíreniu tejto nákazy a súčasne na ekonomickú obnovu.

„Koronavírusová pandémia prináša obrovské následky – zdravotnícke, hospodárske a sociálne. Preto sme dali nášmu predsedníctvu motto: Spoločne urobme Európu opäť silnou," uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Chceme ale rovnako prispieť k tomu, aby európske hospodárstvo opäť rástlo, chceme využiť náš inovačný potenciál a musíme zaistiť sociálnu súdržnosť."

Podľa Merkelovej je cieľom tiež to, aby EÚ vystupovala zomknuto a jednotne, čo je dôležité aj vo vzťahoch k strategickým partnerom ako Čína, Rusko, Turecko a USA.

„Tieto očakávania chceme naplniť a zasadiť sa o to, aby sme všetci spoločne zvládli krízu dobre a zároveň sme pripravili Európu na budúcnosť," doplnila.

Členské štáty EÚ sa na summite v polovici júla budú venovať fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisia, pripomína DPA. EK takisto predstavila obnovený sedemročný rozpočet na obdobie rokov 2021 – 27 vo výške 1,1 bilióna eur.

Nemecko bude mať rozhodujúcu úlohu aj v obchodných rokovaniach s Britániou po brexite. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ, ako aj colnej únie.