Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Prezident kritizoval exkancelára Schrödera za väzby s Ruskom

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Steinmeier v minulosti úzko spolupracoval so straníckym kolegom zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Schröderom a bol šéfom jeho kancelárie v rokoch 1999-2005.

Berlín 12. júna (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier kritizoval bývalého kancelára Gerharda Schrödera pre jeho obchodné väzby s Ruskom. Množstvo z toho, čo Schröder urobil ako kancelár, bolo zatienené jeho ďalším správaním, povedal Steinmeier pre nedeľňajšie vydanie denníka Bild. Informovala o tom agentúra DPA.

Steinmeier v minulosti úzko spolupracoval so straníckym kolegom zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Schröderom a bol šéfom jeho kancelárie v rokoch 1999-2005.

Obaja sa považujú za architektov proruského postoja Nemecka, ktorý narazil na odpor po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

"Pätnásť rokov sme boli na rovnakej ceste, potom som však ďalších 17 rokov šiel na vlastnej politickej ceste bez neho. V tom období urobil Gerhard Schröder súkromné rozhodnutia, ktoré nás rozdelili," uviedol Steinmeier.

Exkancelár Schröder roky čelil v Nemecku kritike v súvislosti so svojimi pozíciami v ruských štátnych podnikoch a blízkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina, konštatuje DPA.

Na archívnej snímke bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Po spustení ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajinu sa nátlak na Schrödera vystupňoval, kritike však nedávno čelil aj samotný prezident Steinmeier - za svoju politiku voči Rusku za uplynulé dve desaťročia. Steinmeier nakoniec priznal, že v súvislosti so svojím odhadom týkajúcim sa Putina urobil isté chyby.

Schröder nedávno rezignoval na svoj post v dozornej rade ruského ropného gigantu Rosnefť a odmietol nomináciu do rady ďalšieho ruského plynárenského gigantu Gazprom, píše DPA. Vedúce pozície má bývalý spolkový kancelár aj v projektoch plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, spájajúcich Rusko a Nemecko cez Baltické more.

V máji sa rozpočtový výbor nemeckého parlamentu rozhodol zbaviť Schrödera niekoľkých oficiálnych výhod, ktoré užíval ako bývalý spolkový kancelár - vrátane kancelárie v Bundestagu, uzatvára Bild.