Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident s manželkou ocenili rodiny za ľudskosť v čase krízy

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier . Foto: TASR/AP

Steinmeier spolu s manželkou hovorili o obrovskej skúške, ktorej sú v dôsledku aktuálnej krízy vystavené rodiny, o tom, ako koronavírus zásadne mení bežný život.

Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredajšom príhovore obyvateľom svojej krajiny prostredníctvom videoposolstva spoločne so svojou manželkou Elke Büdenbenderovou poďakoval tamojším rodinám za ich prejavy ľudskosti v ťažkých časoch pandémie koronavírusu a vyzval na dodržiavanie odstupu. Informoval o tom denník Die Süddeutsche Zeitung.

"(Rodiny) sú príkladom toho, čo znamená solidarita - vo veľkom i v malom. Ukazujú, čo drží pokope našu krajinu," uviedol prezident.

"Koronapandémia úplne mení náš život, mení naše spolunažívanie," zdôraznil. "Musíme mať odstup jeden od druhého, zo zodpovednosti jedného pred druhým. Áno, to je prikázanie ľudskosti. Často sa nám to však zdá byť ťažké," poznamenal Steinmeier, ktorého citovala agentúra DPA.

Steinmeier spolu s manželkou hovorili o obrovskej skúške, ktorej sú v dôsledku aktuálnej krízy vystavené rodiny, o tom, ako koronavírus zásadne mení bežný život.

"Tých, ktorí nás najviac potrebujú, nemôžeme vidieť – osamelé matky, nevládnych otcov, starých rodičov. Ešte horšie je, že ich nemôžeme navštíviť ani v nemocniciach alebo domoch opatrovateľských služieb. Ide nám puknúť srdce, ale aby sme ich chránili, musíme dodržiavať odstup. Dodržiavajme odstup, ale ukážme im, že stojíme pri nich," vyzvali.

"Sme si istí, že väčšina z vás chápe, že obmedzenia sú v tomto čase dôležité, životne dôležité. Mnohí sa dokonca stávajú teraz silnejšími - ako rodina sú silnejší - a to robí našu spoločnosť silnejšou," vyhlásili Steinmeier s manželkou.

Büdenbenderová upozornila aj na ženy a deti, pre ktoré ich domov nie je bezpečným miestom a môžu sa teraz častejšie stať obeťami domáceho násilia.