Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Primátor sa ospravedlnil za kontroverzný oznam z obdobia nacizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oznam o spomienkovej slávnosti na počesť obetí bombardovania, na ktorej mal predniesť príhovor A. Hitler, bol uverejnený v miestnych novinách, uvádza na svojom webovom portáli týždenník Der Spiegel.

Berlín 25. februára (TASR) - Primátor mesta Hildburghausen v spolkovej krajine Durínsko sa ospravedlnil za publikáciu kontroverzného oznamu z čias druhej svetovej vojny, informovala v pondelok agentúra AP.

Oznam o spomienkovej slávnosti na počesť obetí bombardovania, na ktorej mal predniesť príhovor Adolf Hitler, bol uverejnený v miestnych novinách, uvádza na svojom webovom portáli týždenník Der Spiegel. Primátor mesta Holger Obst v krátkom sprievodnom texte pripomína bombardovanie mesta spojeneckými vojskami vo februári 1945.

Starostu za uverejnenie oznamu, ktorý bombardovanie údajne opisuje ako "teroristický útok", kritizovali.

Obst v pondelok na webovej stránke mestečka uviedol, že publikovanie historického materiálu a fotografií bez sprievodných komentárov bola chyba. Trval však na tom, že nemal v úmysle znižovať význam nacistickej diktatúry.

Krajne pravicové skupiny sa podľa AP často snažia Nemcov z čias druhej svetovej vojny vykresliť ako obete a vyzdvihujú udalosti, ktoré si vyžiadali vysoké počty mŕtvych na strane civilistov - napríklad bombardovanie Drážďan v roku 1945.