Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Problémy s kontrolou letovej prevádzky v Nemecku sa podarilo odstrániť

Lietadlo Airbus A350 nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa roluje na dráhe letiska v Mníchove 23. júna 2022. Foto: TASR/DPA

Výpadkom bolo najviac postihnuté letisko v meste Frankfurt nad Mohanom, ktoré najvyťaženejším európskym letiskom a zároveň centrom leteckej spoločnosti Lufthansa.

Berlín 29. júna (TASR) - Kontrolórom letovej prevádzky v nemeckom vzdušnom priestore sa podarilo v stredu napraviť technický problém, ktorý mohol narušiť cestovanie v celej Európe, oznámila spoločnosť pre riadenie letovej prevádzky DFS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Od 09.00 h obnovíme na 100 percent prevádzku leteckej dopravy," uviedla spoločnosť DFS, ktorá riadi vzlety a pristátia na 15 medzinárodných letiská v Nemecku.

Problémy s letovou prevádzkou, ktoré sa začali okolo 03.00 h miestneho času, spôsobila neočakávaná chyba, ku ktorej prišlo počas nočnej aktualizácie softvéru. V dôsledku tejto chyby musela DFS o polovicu znížiť kapacitu leteckej prevádzky.

DFS tiež uviedla, že ešte je skoro na to určiť, koľko letov môže byť touto chybou dotknutých, pričom upozornila, že narušenie letových poriadkov môže pretrvávať počas celého rána.

Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky Eurocontrol na svojej webovej stránke v stredu uvádzala, že v mnohých častiach Nemecka majú lety stredné alebo dlhé meškanie, pričom uviedla, že ich zapríčinila počítačová chyba v systémoch kontroly letovej prevádzky, nedostatok zamestnancov a kríza na Ukrajine.

Výpadkom bolo najviac postihnuté letisko v meste Frankfurt nad Mohanom, ktoré najvyťaženejším európskym letiskom a zároveň centrom leteckej spoločnosti Lufthansa. Tá už skôr avizovala, že očakáva meškanie a rušenie letov do niektorých destinácií v Nemecku a Európe.

Na odletovej tabuli na letisku vo Frankfurte nad Mohanom svietilo ráno medzi 07.30 a 09.00 h približne 20 zrušených letov. Prevádzkovateľ frankfurtského letiska Fraport pritom upozornil, že tieto problémy môžu ovplyvniť lety naprieč celou Európou.