Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra ukončila vyšetrovanie útoku na Oktoberfeste v roku 1980

Na archívnej snímke z 26. septembra 1980 obeť leží na zemi po bombovom útoku na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest. Nemecká prokuratúra v stredu 8. júla 2020 oznámila, že ukončila vyšetrovanie bombového útoku na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest v Mníchove v roku 1980, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych vrátane troch detí a viac ako 200 zranených. Foto: TASR/AP

Pôvodné vyšetrovanie bolo uzavreté v roku 1982. Nemecká prokuratúra ho obnovila v roku 2014 s cieľom, že nové svedecké výpovede môžu pomôcť vypátrať prípadných spolupáchateľov.

Berlín 8. júla (TASR) - Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že ukončila vyšetrovanie bombového útoku na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest v Mníchove v roku 1980, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych vrátane troch detí a viac ako 200 zranených. Informovala o tom agentúra AP.

Bomba vybuchla 26. septembra 1980 neďaleko hlavného. Pri explózii zahynul aj útočník, prívrženec krajnej pravice Gundolf Köhler.

Pôvodné vyšetrovanie bolo uzavreté v roku 1982. Nemecká prokuratúra ho obnovila v roku 2014 s cieľom, že nové svedecké výpovede môžu pomôcť vypátrať prípadných spolupáchateľov.

Nové dôkazy podľa stredajších vyjadrení prokuratúry účasť spolupáchateľov nepotvrdili. Prokuratúra však uviedla, že túto možnosť nemožno úplne vylúčiť.

Vyšetrovanie takisto nepotvrdilo podozrenie, že sa na útoku podieľali príslušníci nejakej krajne pravicovej skupiny. Köhlerov motív mal podľa prokuratúry mal jednoznačné spojenie s krajne pravicovým extrémizmom.

V rámci nového vyšetrovania Krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku preveril 770 stôp a uskutočnil viac ako 1000 výsluchov.