Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra vyšetruje vedenie bitúnku zasiahnutého koronavírusom

Na archívnej snímke z 27. septembra 2017 čerstvo zabité ošípané visia v chladiarni v priestoroch bitúnku. Foto: TASR/AP

Bitúnok dostal v stredu povolenie opäť obnoviť výrobu.

Münster 17. júla (TASR) - Prokuratúra v meste Bielefeld začala vyšetrovanie vedenia firmy Tönnies Holding prevádzkujúcej najväčší nemecký bitúnok a baliareň mäsa v okrese Gütersloh, v ktorom sa od polovice júna nakazilo novým koronavírusom približne 1400 zamestnancov. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Vyšetrovanie bolo spočiatku vedené voči neznámym osobám pre podozrenie z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti a porušenie zákona o ochrane pred koronavírusovou pandémiou.

Vedenie Tönnies Holding opakovane zdôraznilo, že s vyšetrovateľmi spolupracuje.

Prvé správy o rozšírení nákazy na bitúnku v meste Rheda-Wiedenbrück v okrese Gütersloh v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa objavili 17. júna, keď bolo pozitívne testovaných asi 400 jeho zamestnancov. Išlo najmä o pendlujúcich pracovníkov z Poľska, Bulharska a Rumunska. V dôsledku šírenia nákazy došlo k uzavretiu celého okresu, ktoré sa týkalo približne 670.000 ľudí.

Majiteľ závodu po prepuknutí škandálu čelil kritike za nedodržiavanie zdravotných a hygienických smerníc. Spolková vláda už oznámila plánovanú zmenu pracovných postupov v mäsospracujúcom priemysle.

Bitúnok dostal v stredu povolenie opäť obnoviť výrobu.