Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Mesto Regensburg vyhlásilo pre povodne výstrahu pred katastrofou

Foto: TASR/AP Photo

Niektorým uliciam v nemeckom meste hrozí zaplavenie.

Regensburg/Passau 4. júna (TASR) - Výstrahu pred katastrofou v súvislosti s povodňami vyhlásili v noci nadnes v bavorskom meste Regensburg, informovala agentúra DPA.

Kulminácia hladiny Dunaja sa očakáva približne o 8.00 h, uviedla hovorkyňa mesta. S výškou 6,8 metra, ktorú namerali na meracej stanici Eiserne Brücke, by mala byť hladina vody v Regensburgu najvyššia za uplynulých viac než 130 rokov.

Nebezpečenstvo pre obyvateľov však podľa hovorkyne nehrozí. "Zásobovanie elektrinou a pitnou vodou funguje tak, ako predtým. Niektorým uliciam však hrozí zaplavenie," citovala ju agentúra DPA.

Naopak, v ďalšom bavorskom meste Passau hladina riek Inn a Dunaj dnes v skorých ranných hodinách výrazne klesla. Podľa odhadov miestneho krízového štábu má mesto v súvislosti so storočnou vodou to najhoršie za sebou.

Stav hladiny Dunaja bol o štvrtej hodine ráno 12,4 metra. Do dnešných popoludňajších hodín by mala voda klesnúť na úroveň zhruba desiatich metrov. V meste sú dočasne odstavené dodávky vody a elektriny.

Passau, mesto ležiace na sútoku troch riek na hranici s Rakúskom, zaznamenalo najvyšší stav hladiny Dunaja za vyše 500 rokov. V pondelok neskoro večer presiahla výšku 12,8 metra, čo je viac než povodňový rekord 12,2 metra z roku 1954.