Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Reprodukčné číslo koronavírusu v Nemecku sa opäť zvýšilo na úroveň 1

Jörg a Petra s ochrannými rúškami, ktoré vytvárajú slovo láska, sa zdravia nosmi počas stretnutia v Mníchove v pondelok 27. apríla 2020. Viaceré štáty sveta, vrátane Nemecka, uvoľnili od pondelka niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Od tohto týždňa bude možné v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko za určitých podmienok znova otvoriť obchody do 800 metrov štvorcových. V obchodoch a mestskej hromadnej doprave musia ľudia nosiť rúško alebo inú ochranu nosa a úst. Foto: TASR/AP

V Nemecku sa v rámci zmierňovania zavedených opatrení opäť otvorili niektoré školy a obchody s plochou menšou než 800 metrov štvorcových.

Berlín 28. apríla (TASR) - Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0) udávajúce, koľko zdravých ľudí sa v priemere nakazí od jedného infikovaného človeka, sa v Nemecku opäť zvýšilo na hodnotu 1. Stalo sa tak po tom, ako sa od minulého týždňa začali postupne uvoľňovať niektoré obmedzenia v boji proti pandémii, upozornil podľa rakúskej verejnoprávnej televízie ORF v pondelok Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Zvýšenie R0 znamená, že počet nových prípadov nákazy prestal mierne klesať, ako sa to dialo v uplynulých dňoch.

Hodnota R0 bola v Nemecku začiatkom marca na úrovni 3, k 8. aprílu sa znížila na 1,3 a v predošlých dňoch na 0,9, pričom však nebola stabilná a klesla aj na 0,7. Kancelárka Angela Merkelová spoločne s predstaviteľmi RKI opakovane zdôrazňovali, že hodnota R0 musí byť trvalo nižšia ako 1, aby bolo možné pandémiu zastaviť. Merkelová upozorňovala aj na to, že aj zdanlivo malé uvoľnenia opatrení môžu mať závažný dosah na faktor R0.

V Nemecku sa v rámci zmierňovania zavedených opatrení opäť otvorili niektoré školy a obchody s plochou menšou než 800 metrov štvorcových.

Za posledných 24 hodín zaznamenalo Nemecko podľa údajov RKI 1144 nových prípadov nákazy a 163 úmrtí. Celkovo tak v krajine evidujú 156.337 infikovaných a 5913 obetí.