Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemeckí rušňovodiči ukončili tretie kolo štrajku

Na snímke vlak jazdí na železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom 7. septembra 2021. Foto: TASR/DPA

Odborári žiadajú novú kolektívnu zmluvu, zvýšenie platov, zlepšenie pracovných podmienok a nové pravidlá odchodu do dôchodku.

Berlín 7. septembra (TASR) - Nemeckí rušňovodiči po takmer šiestich dňoch ukončili tretí štrajk za zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok. Vlaky od utorňajšieho rána premávajú podľa normálneho grafikonu. Informovala o tom agentúra DPA.

Ukončenie štrajku oficiálne potvrdil Nemecký zväz rušňovodičov (GDL). Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) oznámila, že s odborármi plánuje opäť rokovať. Štrajk trval 110 hodín v osobnej a 118 hodín v nákladnej doprave. Podľa DPA ide o druhú najdlhšiu protestnú akciu v histórii spoločnosti DB.

Železničná spoločnosť sa ešte minulý týždeň vo štvrtok pokúsila zabrániť štrajku právnou cestou. Pracovný súd vo Frankfurte nad Mohanom ale žiadosť o vydanie predbežného opatrenia o zastavenie štrajku zamietol.

Na snímke cestujúci stoja pri vlaku na železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom 7. septembra 2021.
Foto: TASR/DPA


Odborári žiadajú novú kolektívnu zmluvu, zvýšenie platov, zlepšenie pracovných podmienok a nové pravidlá odchodu do dôchodku. Podľa DPA je zatiaľ vyriešenie sporov v nedohľadne. Predseda GDL Claus Weselsky ešte v pondelok popoludní na berlínskej hlavnej stanici vyhlásil, že odborári sú ochotní opäť štrajkovať.

Posledný veľký konflikt medzi GLD a DB sa odohral v rokoch 2014 a 2015, keď odborári zorganizovali počas viac ako deviatich mesiacov deväť kôl štrajkov.