Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nemecko s Jordánskom urobia summit o právach zdravotne znevýhodnených

Na archívnej snímke Svenja Schulzeová počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/DPA

Okolo 80 percent zdravotne znevýhodnených ľudí žije v rozvojových krajinách a v krajinách, kde prebieha spriemyselňovanie, a často sú vylúčení z profesionálneho aj spoločenského života.

Berlín 4. decembra (TASR) - Nemecko zorganizuje medzinárodný summit o právach zdravotne znevýhodnených ľudí na jar 2025 spoločne s Jordánskom, oznámila nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Summit sa bude konať v Berlíne a bude pripravovaný spoločne s Medzinárodnou alianciou zdravotne znevýhodnených, dodala Schulzeová. Pôjde o tretie stretnutie tohto druhu, predchádzajúce sa konali v Londýne v roku 2018 a v Osle v roku 2022.

Ministerka označila začlenenie zdravotne znevýhodnených ľudí do spoločnosti (inklúziu) za ľudské právo a za "povinnosť náš všetkých". Zatiaľ sa venuje potrebám týchto ľudí príliš málo pozornosti, a pritom vo svete je ich približne miliarda, upozornila Schulzeová.

Poznamenala, že okolo 80 percent zdravotne znevýhodnených ľudí žije v rozvojových krajinách a v krajinách, kde prebieha spriemyselňovanie, a často sú vylúčení z profesionálneho aj spoločenského života.

Summit má cieľ propagovať inklúziu na medzinárodnej úrovni, vysvetlila nemecká ministerka.

Schulzeová sa na túto tému vyjadrila v Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím, ktorý pripadol na sobotu 3. decembra. Záštitu nad ním má OSN.

Táto skupina ľudí musí stále v každodennom živote prekonávať rôzne nevýhody, predovšetkým v prístupe k službám úradov, vo vzdelávaní a pracovnom živote, dodala ministerka.