Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Socha, ktorú Mussolini predal Hitlerovi, zostane v Taliansku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Socha z polovice 5. storočia pred n.l. znázorňuje muža vrhajúceho disk a je známa pod názvom Discobolus Lancellotti.

Rím 6. decembra (TASR) - Nemecko a Taliansko vyriešili dlhodobý spor týkajúci sa kópie slávnej antickej sochy, ktorú svojho času predal nacistickému Nemecku taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Socha zostane v Rímskom národnom múzeu v talianskej metropole ako majetok talianskeho štátu, oznámil tamojší minister kultúry Gennaro Sangiuliano po utorkovom stretnutí s nemeckým veľvyslancom.

Nemecká vláda potvrdila, že svoju žiadosť o vrátenie sochy stiahne.

Socha z polovice 5. storočia pred n.l. znázorňuje muža vrhajúceho disk a je známa pod názvom Discobolus Lancellotti. Mussolini ju v roku 1938 predal Nemecku, pričom niekoľko rokov bola vystavená v múzeu umenia Glyptotéka v bavorskej metropole Mníchov.

V roku 1948 ju však vrátili Taliansku ako "ulúpené umenie" napriek tomu, že jej podstavec zostal v Mníchove a predstavitelia tamojšieho múzea naliehali na jej vrátenie.

Súčasný riaditeľ Glyptotéky Florian Knauss na nedávnu požiadavku Rímskeho národného múzea o navrátenie podstavca reagoval argumentom, že v prípade predaja išlo o legitímnu kúpu a nie o dar Mussoliniho nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Discobolus Lancellotti je 1,55 metra vysokou mramorovou kópiou pôvodnej bronzovej sochy od slávneho starogréckeho sochára Myróna, ktorú objavili v 18. storočí v Ríme a následne bola vo vlastníctve rodiny Lancellottiovcov, spresňuje DPA.

Nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi sa socha veľmi zapáčila, keď bol na návšteve vtedajšieho fašistického Talianska, čo Mussolliniho podnietilo k jej predaju.

Sangiuliano v utorok po stretnutí s nemeckým ambasádorom vyhlásil, že nemecká vláda za sochu nebude požadovať žiadnu náhradu. Nebolo však bezprostredne jasné, aký bude osud jej podstavca, konštatuje DPA.