Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nemecko schválilo kontroverzný čínsky podiel v hamburskom prístave

Na archívnej snímke z 26. októbra 2022 kontajnerová loď čínskeho lodiarskeho gigantu Cosco kotví v prístave v Hamburgu. Foto: TASR/AP

Vláda vlani v októbri kontroverzne povolila štátnemu čínskemu lodiarskemu gigantu Cosco odkúpiť až 24,9-percentný podiel v kontajnerovom termináli Tollerort.

Berlín 10. mája (TASR) - Nemecká vláda v stredu oznámila, že umožní čínskej firme kúpiť podiel v hamburskom prístave, ktorý bol zaradený medzi kritickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vláda vlani v októbri kontroverzne povolila štátnemu čínskemu lodiarskemu gigantu Cosco odkúpiť až 24,9-percentný podiel v kontajnerovom termináli Tollerort.

Urobila to napriek obavám o bezpečnosť predaja kritickej infraštruktúry čínskym investorom a nemecký kancelár Olaf Scholz na výzvy úplne zakázať predaj nereagoval. Berlín v apríli uviedol, že prehodnocuje povolenie predaja.

V stredajšom vyhlásení vlády sa však uvádza, že pôvodné schválenie predaja menej ako 25 percent sa nezmenilo. Žiadne ďalšie podrobnosti o dôvodoch rozhodnutia neboli uvedené.

Spoločnosť Cosco sa pôvodne snažila kúpiť až 35-percentný podiel v prístave, neskôr súhlasil s kompromisnou dohodou.

Nemecko prehodnocuje svoje hospodárske vzťahy s Čínou vzhľadom na obavy v oblasti ľudských práv, väzby komunistickej krajiny s Ruskom a na eskaláciu napätia s Taiwanom.

Nemecko minulý rok v novembri zablokovalo predaj dvoch výrobcov čipov čínskym investorom pre obavy o bezpečnosť kľúčovej technológie.

Nemecko tiež obmedzilo investičné záruky pre nemecké spoločnosti podnikajúce v Číne, keďže najväčšia európska ekonomika sa snaží znížiť svoju závislosť od Pekingu.