Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf CDU Laschet predstavil pred voľbami osemčlenný poradný tím

Na snímke Armin Laschet. Foto: TASR/AP

V prieskume Deutschlandtrend pre stanicu ARD, ktorý sa konal od 30. augusta do 1. septembra, získala CDU/CSU len 20-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo podpora SPD stúpla na 25 percent.

Berlín 3. septembra (TASR) – Kandidát konzervatívneho bloku CDU/CSU na post nového nemeckého kancelára Armin Laschet predstavil v piatok v Berlíne osemčlenný tím odborníkov, ktorý mu má pomôcť v predvolebnej kampani v čase, keď sa Kresťanskodemokratickej únie (CDU) i jej samotný šéf Laschet prepadajú v prieskumoch verejnej mienky. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Poradný „tím pre budúcnosť" má podľa Lascheta reprezentovať sociálne, liberálne i konzervatívne krídlo strany a jeho súčasťou sú experti na oblasť ochrany klímy či vzdelávania. Najznámejšou tvárou tímu je bývalý šéf frakcie CDU v Spolkovom sneme Friedrich Merz, ktorého Laschet v januári porazil v boji o post predsedu strany. Merz je významným odborníkom v oblasti financií a hospodárstva.

Za tému vnútornej a vonkajšej bezpečnosti je zodpovedný odborník na otázky islamistického terorizmu Peter Neumann, riaditeľ Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie na univerzite King's College London. Oblasti klímy a energetiky bude mať na starosti Andreas Jung, podpredseda frakcie CDU/CSU v Bundestagu. Ďalšími dôležitými sférami sú digitalizácia, inovácie a transformácia hospodárstva – na starosť ich bude mať Dorothee Bärová.

Témy súvisiace so vzdelávaním budú v kompetencii Karin Prienovej, ministerky školstva v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, rodinnú politiku bude mať v kompetencii jedna z podpredsedníčok CDU Silvia Breherová. Ďalšia členka tímu - ministerka pre vedu, kultúru a turizmus v Sasku Barbara Klepschová – má na starosti komunálnu politiku a rovnocenné životné podmienky na západe i východe Nemecka. Za kreatívnu oblasť a inovácie bude zodpovedný hudobný manažér Joe Chialo.

Laschet čelí tri týždne pred parlamentnými voľbami v Nemecku, ktoré sa uskutočnia 26. septembra, silnému tlaku, keďže v najnovších prieskumoch verejnej mienky CDU predbehli sociálni demokrati z SPD na čele s ich kandidátom na kancelára Olafom Scholzom. V prieskume Deutschlandtrend pre stanicu ARD, ktorý sa konal od 30. augusta do 1. septembra, získala CDU/CSU len 20-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo podpora SPD stúpla na 25 percent. Vo voľbách v roku 2017 dostal konzervatívny blok 33 percent hlasov.