Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Minister Gabriel navrhol odvoz amerických jadrových zbraní z krajiny

Nemecká kancelárka Angela Merkel a minister Sigmar Gabriel. Foto: TASR AP

Podľa DPA, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje, sa na leteckej základni Büchel v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko od čias studenej vojny nachádza asi 20 jadrových hlavíc.

Berlín 30. augusta (TASR) - Americké nukleárne zbrane, ktoré sa nachádzajú na území Nemecka, by sa z krajiny mali odviezť, vyhlásil v rozhovore pre agentúru DPA nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel počas návštevy New Yorku. Tento krok musí byť podľa neho výsledkom nového dialógu o odzbrojení.

Podporu predmetnému opatreniu predtým vyjadril aj líder nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz. "Som si istý, že je nevyhnutné hovoriť znova o kontrole zbraní a procese odzbrojovania. Preto sa domnievam, že stanovisko Martina Schulza o stiahnutí jadrových zbraní z našej krajiny je správne," potvrdil Gabriel, Schulzov predchodca na čele SPD.

Podľa DPA, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje, sa na leteckej základni Büchel v spolkovej krajine Porýnie-Falcko od čias studenej vojny nachádza zhruba 20 amerických jadrových hlavíc.

V marci 2010 poslanci Spolkového snemu odhlasovali mandát, na základe ktorého mala nemecká vláda začať s Washingtonom rokovania o stiahnutí amerického jadrového arzenálu z krajiny. Vtedajší kabinet však vyhlásil, že nepodnikne žiadny jednostranný krok bez konzultácie s partnermi zo Severoatlantickej aliancie.