Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nemci si po zatknutí podozrivých špiónov predvolali veľvyslanca Ruska

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Týždenník Der Spiegel na svojej webovej stránke uviedol, že na príkaz Ruska bolo ich úlohou sledovať americké vojenské základne a plánovať útoky na trasách presunu vojenského materiálu.

Berlín 18. apríla (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Ruského veľvyslanca si predvolala ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, povedal hovorca ministerstva pre AFP.

Špeciálne policajné jednotky v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko v stredu zadržala dve osoby. Ide o 39-ročného hlavného podozrivého menom Dieter S. z Bavorska a 37-ročného Alexandra J., ktorý mu pomáhal. Obaja majú dvojaké nemecké aj ruské občianstvo. Spolková prokuratúra (GBA) vo štvrtok uviedla, že sú podozriví zo závažného konania v prospech zahraničnej tajnej služby.

Týždenník Der Spiegel na svojej webovej stránke uviedol, že na príkaz Ruska bolo ich úlohou sledovať americké vojenské základne a plánovať útoky na trasách presunu vojenského materiálu.

Dieter S. podľa prokuratúry od vlaňajšieho októbra s osobou spojenou s ruskými tajnými službami komunikoval o sabotérskych činoch. Cieľom bolo oslabiť nemeckú podporu pre Ukrajinu. Tiež zbieral informácie o možných cieľoch vrátane vojenských zariadení USA v Nemecku.

Tento muž čelí obvineniam z členstva v ozbrojenom útvare proruských separatistov v Doneckej oblasti na Ukrajine v rokoch 2014-2016.

Sudca v stredu nariadil v jeho prípade väzbu a očakáva sa oficiálna obžaloba. Alexander J. sa má vo štvrtok dostaviť na súd.