Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nemecko si predvolalo ruského diplomata pre vlaňajší kyberútok na SPD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho roka stali terčom kybernetického útoku.

Berlín 3. mája (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru AFP.

"Predvolali sme si chargé d’affaires ruského veľvyslanectva," povedal hovorca nemeckého rezortu diplomacie. Dodal, že nemecká vláda "využije celé spektrum opatrení na odstrašenie a odpoveď na agresívne správanie Ruska v kybernetickom priestore".

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok uviedla, že Berlín pripísal zodpovednosť za tento kybernetický útok skupine APT28, ktorá bola vedená ruskou tajnou službou GRU, na základe vyšetrovania nemeckej vlády pod vedením rezortu diplomacie.

Koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho roka stali terčom kybernetického útoku. Útočníci využili bezpečnostné nedostatky softvérového koncernu Microsoft. "Nie je vylúčené, že došlo k úniku dát z jednotlivých mailových účtov," uviedla vtedy hovorkyňa strany.

Nemecké ministerstvo vnútra v piatok informovalo, že terčom kybernetických útokov skupiny APT28 nebola len strana SPD, ale aj firmy v oblasti logistiky, výpočtovej techniky, zbrojenia a letectva, napísala agentúra Reuters.