Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Nemecko si pripomína 79. výročie pokusu o zabitie Hitlera

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Udalosť sa odohrala 20. júla 1944.

Berlín 20. júla (TASR) - Nemecký minister obrany Boris Pistorius vzdal vo štvrtok, 79 rokov po neúspešnom atentáte na nacistického vodcu Adolfa Hitlera, poctu mužom a ženám, ktorí sa na ňom podieľali. Udalosť sa odohrala 20. júla 1944. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Aktéri sa vtedy riadili svojím svedomím; odvážne a rozhodne sa postavili proti nespravodlivosti napriek malej šanci na úspech, povedal Pistorius na spomienkovej slávnosti v Berlíne.

Obete ľudí okolo atentátnika Clausa von Stauffenberga neboli márne, povedal Pistorius, ktorého cituje DPA.

"Naša bezpečnosť a sloboda, naša demokratická a otvorená spoločnosť, nie sú samozrejmosťou, ale vzácnym majetkom, do ktorého musíme neustále investovať a ktorý musíme brániť," povedal na podujatí nemecký minister obrany.

Preto je dôležité rozhodne sa postaviť proti ruskej vojne a podporiť Ukrajinu v jej boji za slobodu a spravodlivosť "tak dlho, ako to bude potrebné", dodal šéf rezortu obrany.

Zdôraznil, že je potrebné byť ostražitý. "Narastajúci antisemitizmus, nenávisť, agitácia a násilie nadobúdajú rozmery ohrozujúce demokraciu. Musíme sa jasne postaviť proti všetkým formám extrémizmu a posilniť našu obranu," vyhlásil Pistorius.

Dôstojníci Wehrmachtu (nacistickej armády) pod vedením plukovníka Stauffenberga sa 20. júla 1944 neúspešne pokúsili zabiť Hitlera bombou a ukončiť tak druhú svetovú vojnu. Hitler však vyviazol s ľahšími zraneniami, keďže v čase explózie sa nenachádzal dostatočne blízko nálože.

Plukovníka spolu s jeho tromi kolegami krátko po odhalení sprisahania popravili na nádvorí komplexu budov Bendlerblock v Berlíne. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch nacisti popravili ďalších približne 90 účastníkov a podporovateľov vzbury.

Na podvečer je v Bendlerblocku, terajšom sídle ministerstva obrany, naplánovaný slávnostný sľub zhruba 400 regrútov Bundeswehru (nemeckej armády) pri príležitosti tohto výročia.