Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 odsúdila nezodpovednú jadrovú rétoriku Ruska

Na snímke zľava britský minister zahraničných vecí James Cleverly a šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell diskutujú počas summitu o vojne Ruska proti Ukrajine v rámci stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 v nemeckom Münsteri 4. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Skupina G7 požaduje, aby Rusko predĺžilo dohodu umožňujúcu bezpečný prevoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Münster 4. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vyjadrili v piatok obavy v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami ruského prezidenta Vladimira Putina o jadrových zbraniach, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Táto nezodpovedná rétorika Ruska týkajúca sa jadrových zbraní je neprijateľná," uviedli ministri na schôdzke v nemeckom Münsteri v spoločnom vyhlásení.

Ako zároveň uviedli, akékoľvek použitie takýchto zbraní sa stretne so "závažnými dôsledkami".

Ministri zahraničných vecí siedmich kedysi najsilnejších ekonomík sveta – Británie, Francúzska, USA, Nemecka, Japonska, Kanady a Talianska – absolvujú v nemeckom meste Münster od štvrtka rokovania, ktorých hlavnou témou je vojna na Ukrajine, pripomína AFP.

Skupina G7 požaduje, aby Rusko predĺžilo dohodu umožňujúcu bezpečný prevoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. Šéfovia diplomacií krajín skupiny G7 vo štvrtok obvinili Rusko aj zo systematického ničenia civilnej infraštruktúry na Ukrajine.