Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sociálni demokrati utrpeli porážku v Brémach, svojej tradičnej bašte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Voľby v najmenšej spolkovej krajine Nemecka - Slobodnom hanzovom meste Brémy - sa skončili tesným víťazstvom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Brémy/Berlín 27. mája (TASR) - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) utrpela porážku v nedeľňajších krajinských voľbách v severonemeckých Brémach. Prišla tak o svoju tradičnú baštu, v ktorej vládla 73 rokov, informovala agentúra Reuters.

Voľby v najmenšej spolkovej krajine Nemecka - Slobodnom hanzovom meste Brémy - sa skončili tesným víťazstvom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Podľa posledných prognóz získala CDU v Brémach 24,8 percenta, zatiaľ čo SPD 23,9 percenta hlasov. Vyplýva to z údajov zverejnených na webovej stránke brémskych volieb. Pred štyrmi rokmi SPD zvíťazila v Brémach s takmer 33 percentami hlasov.

Pri vytváraní novej vlády v tejto spolkovej krajine budú mať zrejme dôležitú úlohu zelení, ktorých v nedeľu podporilo 16,4 percenta voličov.

Neúspech v krajinských voľbách v Brémach podľa pozorovateľov zvýši tlak na šéfku sociálnych demokratov Andreu Nahlesovú, aby odstúpila z funkcie alebo aby vystúpila zo spolkovej vládnej koalície pod vedením Merkelovej.

Nahlesová je však napriek porážke v Brémach odhodlaná zotrvať v koaličnej vláde. "Teraz je dôležité, aby sme pokračovali v práci v rámci (spolkovej) koalície, aby sme zaistili sociálne spravodlivú vládnu politiku," zdôraznila predsedníčka SPD, podľa ktorej sa nemožno vrátiť z polovice cesty.

Za svoje slová, ktoré predniesla v centrále SPD, zožala potlesk prítomných členov strany.

Mnohí zo sociálnych demokratov však majú podľa agentúry Reuters už dosť pôsobenia v nevďačnej úlohe spojencov Merkelovej, ktorú SPD zastávala desať z posledných 14 rokov a v ktorej ich kancelárka zatieňovala.