Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Spojenci môžu začať cvičiť Ukrajincov v používaní Leopardov

Na archívnej snímke z 27. januára 2022 tank Leopard 2. Foto: TASR/DPA

Podľa Stoltenberga musia západní spojenci Ukrajine poskytnúť ťažšie zbrane, aby odrazila ruský útok, pretože Moskva nenaznačuje zmenu svojho plánu.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok vyhlásil, že spojenci môžu začať cvičiť ukrajinské sily v používaní nemeckých tankov Leopard, aj keď rozhodnutie Berlína o povolení dodávok týchto tankov Kyjevu ešte len príde. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Jednoznačne som partnerským krajinám, ktoré majú tanky Leopard a sú pripravené na odoslanie, odporučil, aby začali ukrajinské sily cvičiť v používaní týchto tankov," povedal Pistorius na tlačovej konferencii v Berlíne po boku šéfa Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga.

Šéf NATO privítal "tento jasný odkaz" Pistoriusa, "pretože po rozhodnutí dodať tanky Ukrajine bude ešte nejaký čas trvať, kým sa vyberú, pripravia a aj vycvičia ukrajinskí vojaci v ich používaní".

Podľa Stoltenberga musia západní spojenci Ukrajine poskytnúť ťažšie zbrane, aby odrazila ruský útok, pretože Moskva nenaznačuje zmenu svojho plánu.

"Nevidno žiadne náznaky, že by prezident (Vladimir) Putin zmenil svoje plány... Jediná cesta k trvalému mieru je dať Putinovi jasne najavo, že na bojisku nevyhrá. Preto musíme (Ukrajine) poskytnúť ťažšie a modernejšie zbrane a musíme to urobiť rýchlejšie," povedal Stoltenberg na návšteve Berlína.

Zároveň dodal, že medzi spojencami pokračujú rokovania o dodaní tankov Leopard na Ukrajinu, pričom vyjadril nádej, že bude čoskoro prijaté aj rozhodnutie.