Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Spoluzakladateľka BioNTech-u vyzvala na boj proti tretej vlne pandémie

Vedkyňa a spoluzakladateľka nemeckej spoločnosti BioNTech Özlem Türeciová pózuje počas rozhovoru pre agentúru Associated Press v Berlíne 18. marca 2021. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou apeloval na ľudí, aby nerezignovali a nepodliehali sebaľútosti.

Berlín 19. marca (TASR) - Na spoločný boj proti tretej vlne koronavírusu vyzvala obyvateľov Nemecka v piatok spoluzakladateľka farmaceutickej spoločnosti BioNTech Özlem Türeciová. Vyjadrila sa tak na slávnostnom odovzdávaní Radu za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko, ktorý jej a jej manželovi Ugurovi Sahinovi odovzdal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier za vyvinutie účinnej vakcíny proti COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Manželia dostali vyznamenanie za výnimočný prínos pri vývoji prvej očkovacej látky proti koronavírusu, ktorú schválila EÚ. Spoločnosť BioNTech ju vyvinula spolu s americkou firmou Pfizer.

"Váš prelomový objav zachraňuje ľudské životy, existencie a zaisťuje naše sociálne, ekonomické a kultúrne prežitie," povedal Steinmeier na ceremónii na zámku Bellevue v Berlíne.

Türeciová poznamenala, že v boji s pandémiou "sme prešli už dve tretiny cesty". Tá posledná - nasledujúcich šesť mesiacov - bude podľa nej náročná, pretože je ťažké kontrolovať šírenie britského variantu koronavírusu, ktorý ju spôsobuje.

"Každý jednotlivec môže prispieť svojím dielom k tomu, aby sme čo najefektívnejšie a čo možno najdlhšiu dobu zastavili tretiu vlnu (pandémie)," vyhlásila Türeciová. "Každý dokáže chrániť samého seba a tým chráni i iných," dodala.

Nemecký prezident v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou apeloval na ľudí, aby nerezignovali a nepodliehali sebaľútosti. Priznal, že v zvládaní pandémie nastali síce chyby, no ľudia by mali namiesto hľadania vinníka túto energiu využiť inak.

Teraz podľa neho pomôže jediné - "viac a rýchlejšie očkovať, a to všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii". Steinmeier v tejto súvislosti apeloval na odvahu, múdrosť a pragmatizmus. "Každá zaočkovaná osoba znamená malý krok späť ku každodennému životu, ku životu, ktorý nám chýba, a k ľuďom, ktorých máme radi," dodal.

Na ceremónii v nemeckej metropole bola prítomná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.