Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko sprísni kontroly pri bezplatnom testovaní na covid

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kontroly pre podozrenia z podvodov pri výkone a fakturovaní rýchlotestov na covid úrady v posledných týždňoch vykonali na viacerých miestach v Nemecku.

Berlín 6. júna (TASR) - Nemecko sprísni kontroly odberových centier, ktoré ponúkajú občanom bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19. Dôvodom sú nedávne správy o podozreniach z podvodov vo viacerých z nich. Uvádza sa to v plánoch ministerstva zdravotníctva, ktoré má k dispozícii agentúra DPA.

K sprísneniu opatrení dochádza po tom, ako zo spoločného vyšetrovania NDR, verejnoprávnej televízie WDR a denníka Süddeutsche Zeitung vyplynulo, že niektoré odberové miesta, ktorým štát prepláca každý vykonaný test, si od neho účtovali viac, než bol skutočný počet odberov, ktoré vykonali.

Ako uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie prokuratúry v meste Bochum, dvoch mužov už v súvislosti s týmito podvodmi zadržali.

Po novom tak štátne a miestne orgány budú okrem iných opatrení vykonávať aj náhodné kontroly, aby sa uistili, či prevádzkovatelia týchto skríningových odberových miest, počet ktorých od spustenia bezplatného testovania v krajine výrazne stúpol, dodržiavajú všetky normy. Tieto odberové miesta si navyše za každý vykonaný test budú môcť účtovať od štátu menej ako doteraz.

Kontroly pre podozrenia z podvodov pri výkone a fakturovaní rýchlotestov na covid úrady v posledných týždňoch vykonali na viacerých miestach v Nemecku. Takéto testy sú pre obyvateľov Nemecka už niekoľko týždňov bezplatné, a to na základe rozhodnutia federálnej vlády zameraného na zintenzívnenie skríningu ochorenia COVID-19 v Nemecku.

Tieto vládne predpisy ustanovujú vrátenie peňazí prevádzkovateľom týchto odberových miest až do výšky 18 eur za každý vykonaný test. V tejto súvislosti niekoľko nemeckých médií upozornilo na absenciu a nemožnosť akýchkoľvek príslušných kontrol: centrá totiž nemusia poskytovať ani mená testovaných osôb, ani iné dokumenty, ako napríklad faktúry za nákup nutného vybavenia.