Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemeckí odborníci odporučili očkovanie pre mládež vo veku 12-17 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila koncom mája použitie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku 12-15 rokov.

Berlín 16. augusta (TASR) - Nemecká Stála komisia pre očkovanie (STIKO) sa v aktualizovaných odporúčaniach vyslovila za vakcináciu proti koronavírusu i v prípade maloletých osôb vo veku 12-17 rokov. Informoval o tom v pondelok denník Die Zeit.

Po dôkladnom vyhodnotení nových vedeckých zistení a údajov dospela STIKO k záveru, že "na základe súčasných poznatkov prevažujú výhody očkovania nad rizikom veľmi zriedkavých vedľajších účinkov vakcinácie", uviedla komisia vo vyhlásení. Odvolala sa pritom na dáta najmä zo Spojených štátov, kde bolo zaočkovaných už takmer desať miliónov detí a mladistvých.

Dosiaľ STIKO odporúčala očkovanie v tejto vekovej skupine len v určitých prípadoch, ako napríklad pri ochoreniach, ktoré by mohli zvýšiť riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19.

Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila koncom mája najprv použitie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku 12-15 rokov. V júli následne povolila pre túto vekovú kategóriu i očkovaciu látku od firmy Moderna.

Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) je v Nemecku oboma dávkami vakcíny zaočkovaných 15,1 percenta tínedžerov vo veku 12-17 rokov. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo 24,3 percenta z nich.