Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

NEODLETELI: Štrajk pracovníkov ochromil letiská v Kolíne a Düsseldorfe

Štrajkujúci vo výstražnom oblečení držia transparent odborového zväzu Verdi s nápisom: Koniec s preťažením! v nemeckom Kolíne nad Rýnom, nedeľa 26. februára 2023. Foto: TASR/AP

Letisko v Kolíne oznámilo, že zo 136 plánovaných letov sa uskutočnili len dva, kým ostatní cestujúci boli nútení vyhľadať iné letiská.

Berlín 27. februára (TASR) - Takmer všetky lety na medzinárodnom letisku Köln Bonn v nemeckom Kolíne nad Rýnom i v neďalekom Düsseldorfe boli v pondelok zrušené alebo presmerované v dôsledku štrajkov, ktoré sa v najľudnatejšom regióne Nemecka dotkli aj miestnej dopravy, zariadení dennej starostlivosti o deti a miestnej správy. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Letisko v Kolíne oznámilo, že zo 136 plánovaných letov sa uskutočnili len dva, kým ostatní cestujúci boli nútení vyhľadať iné letiská. Druhé najväčšie letisko Nemecka by v pondelok bežne očakávalo zhruba 15.000 cestujúcich.

V Düsseldorfe podľa očakávania vybavia len 89 z plánovaných 330 letov. Väčšina ostatných bude zrušená.

Jednodňový "varovný štrajk" bezpečnostného personálu na letiskách prichádza v období náročných rokovaní o lepších platobných podmienkach pre zamestnancov verejného sektora na spolkovej i lokálnej úrovni i pre zamestnancov letísk.

Na pondelok plánované štrajky mali ovplyvniť aj autobusovú a električkovú dopravu v častiach západnej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, ako aj centrá dennej starostlivosti o deti a ďalšie služby.

Odbory požadujú zvýšenie platov o 10,5 percenta alebo minimálne o 500 eur kvôli vysokej inflácii.