Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Syn nemeckého exkancelára Kohla žaluje rezort zdravotníctva

Na archívnej snímke nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn 26. marca 2021 v Beríne. Foto: TASR/AP

Podľa denníka je predmetom žaloby, ktorú podal Walter Kohl, dodávka milióna respirátorov typu FFP2 na jar minulého roku.

Bonn 3. apríla (TASR) - Jeden zo synov bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla žaluje ministerstvo zdravotníctva Jensa Spahna v súvislosti so zmluvou na nákup ochranných respirátorov proti koronavírusu v hodnote 5,5 milióna eur. Informoval o tom v sobotu denník Bild s odvolaním sa na hovorkyňu krajinského súdu v Bonne.

Podľa denníka je predmetom žaloby, ktorú podal Walter Kohl, dodávka milióna respirátorov typu FFP2 na jar minulého roku. Spoločnosť Kohl Consult GmbH sa vtedy zúčastnila na tendri, ktoré vypísalo ministerstvo a dostalo zákazku na doručenie milióna respirátorov za jednotnú cenu 4,5 eura za kus. Rezort zdravotníctva však zatiaľ účet údajne nevyrovnal.

"Nerozumiem tomu, prečo Jens Spahn a jeho ministerstvo úmyselne nedodržiavajú vlastné zmluvy. Princíp, že kontrakty je potrebné plniť, pre nich zjavne neplatí," povedal syn zosnulého exkancelára pre Bild.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA

Hovorkyňa ministerstva detaily prebiehajúceho konania odmietla komentovať. Kohl na Twitteri v reakcii na medializované informácie poznamenal, že predmetnú žalobu podal ešte vlani v júli a preto považuje toto načasovanie za prekvapivé.

Hovorkyňa regionálneho súdu v Düsseldorfe pre DPA uviedla, že zatiaľ nie je možné predpovedať, kedy sa v tejto veci uskutoční súdny proces.

Walter Kohl pôsobí ako obchodný konzultant a podnikateľ. Pred približne pol rokom vstúpil do Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a vlani založil i spoločnosť Initiative Deutschland in Europa (Iniciatíva Nemecko v Európe).