Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí dostali namiesto vakcíny proti covidu soľný roztok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už 21. apríla vyšlo najavo, že zdravotná sestra naplnila šesť striekačiek soľným roztokom, ktorý podala záujemcom o očkovanie.

Berlín 11. augusta (TASR) - Viac ako 2000 ľudí v okrese Friesland v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko sa prihlásilo na opätovné očkovanie proti koronavírusu po tom, čo zrejme dostali namiesto skutočnej vakcíny len soľný roztok. Informoval o tom v stredu magazín Der Spiegel s odvolaním sa na dolnosaské ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo však ide zrejme až o 8557 osôb, ktoré boli očkované v termíne 5. marca až 20. apríla v meste Schortens, konkrétne vo vakcinačnom stredisku v mestskej časti Roffhausen. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung ide prevažne o ľudí nad 70 rokov. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva v Hannoveri uviedla, že títo ľudia by mali dostať dávku vakcíny čo najskôr.

Nemecké médiá v utorok informovali, že tisíce ľudí zrejme nie sú chránené pred ochorením COVID-19, keďže zdravotná sestra, ktorá v tom čase pracovala pre Nemecký červený kríž (DRK), im namiesto skutočnej vakcíny vpichla len fyziologický roztok. Ten nie je síce nebezpečný, ale ochranu pred nákazou prirodzene neposkytuje. Či došlo v dôsledku toho k vážnym prípadom nákazy covidom, nie je známe.

Už 21. apríla vyšlo najavo, že zdravotná sestra naplnila šesť striekačiek soľným roztokom, ktorý podala záujemcom o očkovanie. Všimla si to jej kolegyňa, pričom zdravotníčka svoje konanie zdôvodnila tým, že sa jej rozbila ampulka s vakcínou, čo chcela zamaskovať.

V okrese Friesland na severozápade Nemecka vtedy nechali nanovo zaočkovať 22 ľudí, pretože napriek tomu, že vakcináciu absolvovali, nemali v tele protilátky.

Ženu z DRK prepustili a jej konanie vyšetruje polícia i štátna prokuratúra. Odmieta však vypovedať a pri vyšetrovaní nespolupracuje. Na sociálnych sieťach podľa polície zverejňovala príspevky, v ktorých kritizovala protipandemické opatrenia vlády.