Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko tvrdí, že splnilo klimatické ciele na rok 2020 vďaka pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pozastavené lety a zatvorené obchody v rámci pandemických opatrení viedli k zníženiam v dopravnom a energetickom priemysle.

Berlín 16. marca (TASR) - Nemecko v utorok oznámilo, že splnilo svoje klimatické ciele na rok 2020, k čomu prispela aj pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

Emisie skleníkových plynov boli podľa nemeckého ministerstva životného prostredia minulý rok približne o 41 percent nižšie ako v 90. rokoch minulého storočia, čo je najväčší ročný pokles za posledných viac ako 30 rokov.

Nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzová povedala, že k zníženiu emisií prispela aj pandémia koronavírusu, čo však podľa nej ešte nie je dôvod na "upokojenie sa".

Spolkový úrad životného prostredia (UBA) uviedol, že "účinky koronavírusu" prispeli k zníženiu emisií o približne jednu tretinu.

Schulzová upozornila, že Európska únia svoje ciele v oblasti klímy zvýši, čo bude mať následky aj pre Nemecko, píše na svojej webovej stránke rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW). "Nemecká vláda by mala preto zdvojnásobiť tempo výstavby veterných a solárnych elektrární naplánované na toto desaťročie," povedala.

Nemecko zaznamenali výrazné zníženie emisií v kľúčových oblastiach, píše DPA. Pozastavené lety a zatvorené obchody v rámci pandemických opatrení viedli k zníženiam v dopravnom a energetickom priemysle.

Oblasť budov bolo jediné odvetvie, kde sa ciele nepodarilo dosiahnuť. Ľudia podľa Schultzovej trávili počas pandémie viac času doma a využívali pri tom kúrenie.

Nemecký parlament schválil v novembri 2019 zákon na ochranu klímy, prostredníctvom ktorého chce táto krajina znížiť svoje emisie plynov poškodzujúcich klímu do roku 2030 o 55 percent oproti roku 1990.