Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecko ukončí účasť v misii OSN v Mali najneskôr do konca roka 2023

Na archívnej snímke vojaci v Mali. Foto: TASR/AP

Británia po ohlásení stiahnutia sa z misie uviedla, že vojenskí vodcovia v Mali "nie sú ochotní s nami pracovať na vytvorení trvalej stability a bezpečnosti".

Berlín 16. novembra (TASR) - Nemecko ukončí svoje pôsobenie v mierovej misii OSN v Mali (MINUSMA) najneskôr ku koncu budúceho roka, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované zdroje vlády v Berlíne.

Stiahnutie sa zo spomínanej misie už tento týždeň ohlásili aj Británia a Pobrežie Slonoviny. Británia pritom uviedla, že vojenskí vodcovia v Mali "nie sú ochotní s nami pracovať na vytvorení trvalej stability a bezpečnosti".

Nemecká armáda sa v Mali nachádza od roku 2013 a súčasťou misie MINUSMA je približne 1400 jej vojakov. Nemecké jednotky majú čiastočne nahradiť francúzskych vojakov po tom, čo Paríž začiatkom tohto roka svoje sily z Mali stiahol.

Francúzski vojaci sa v Mali nachádzali takmer desať rokov a pomáhali v boji proti džihádistom, ktorí predstavujú v západnej Afrike čoraz väčšiu hrozbu, spresňuje AFP. Stiahli sa po zhoršení vzťahov s tamojšou vojenskou juntou, ktorá sa v boji proti džihádistom začala čoraz viac spoliehať na Rusko.

Aj nemeckí vojaci v uplynulých mesiacoch čelili ťažkostiam a opakovane museli pozastaviť prieskumné hliadky po tom, čo im boli odopreté práva na prelet. Hovorca nemeckej armády v utorok pre nemecké médiá povedal, že vojakom neumožnili vykonávať vzdušný prieskum pomocou dronov už viac než mesiac.