Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Únia CDU/CSU dosahuje najnižšiu podporu od marca 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pritom ešte na jar minulého roka dosahovala stredopravá CDU a jej sesterská bavorská CSU podporu takmer 40 percent.

Berlín 7. marca (TASR) - Konzervatívny blok Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie (CDU/CSU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dosiahol najnižšiu mieru podpory za posledný rok - len 32 percent. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala spoločnosť Kantar pre nedeľník Bild am Sonntag.

Únia CDU/CSU stratila oproti minulému týždňu ďalšie dva percentuálne body a je tak na najnižšie úrovni čo sa týka voličskej podpory od marca 2020. Pritom ešte na jar minulého roka dosahovala stredopravá CDU a jej sesterská bavorská CSU podporu takmer 40 percent. Nemecku sa vtedy úspešne podarilo zvládnuť prvú vlnu pandémie COVID-19.

Koncom roka 2020 sa však dostavila druhá vlna nákazy a Merkelovej vládnuca koalícia sa stala terčom kritiky. Dôvodom nepriaznivého vývoja pre Úniu je preto podľa denníka Bild nespokojnosť občanov s krízovým manažmentom krajiny čo sa týka pandémie nového koronavírusu - pomalého štartu očkovacej kampane a masového testovania. Napriek mnohým opatreniam prestal navyše počet novonakazených v uplynulých dňoch klesať.

Ako ďalej konštatuje Bild, výrazná porážka hrozí konzervatívcom v krajinských voľbách v dvoch spolkových krajinách, ktoré sa uskutočnia 14. marca. V Bádensku-Württembersku dosahuje CDU podľa prieskumu televízie ZDF len 24 percent, čo je o 11 percentuálnych bodov menej než má strana Zelených. Pritom ešte pred siedmimi týždňami boli ich sily vyrovnané. V Porýní-Falcku, kde CDU dlho viedla, prevzali prvé miesto sociálni demokrati (SPD) s 33 percentami a náskokom štyroch percentuálnych bodov pred CDU.

Významnosť výsledkov týchto krajinských volieb spočíva v tom, že sú prieskumom nálad pred nemeckými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 26. septembra.
Ilustračná snímka, rúška.
Foto: TASR/AP

K prepadu Únie prispeli i korupčné kauzy pri zaobstarávaní rúšok. Prokuratúra začala vo februári vyšetrovať politika CSU Georga Nüssleina pre podozrenia z úplatkárstva. Nelegálnym spôsobom mal zinkasovať 660.000 eur. Pri nákupe rúšok sa sumou 250.000 eur údajne obohatil aj poslanec CDU v Bundestagu Nikolas Löbel. V nedeľu Löbel oznámil, že sa sťahuje z politiky.