Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Únia CDU/CSU dosiahla v prieskume dosiaľ najhorší výsledok

Kandidát konzervatívneho bloku CDU/CSU na post nového nemeckého kancelára, predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet (uprostred) počas prezentácie poradného tímu odborníkov v sídle strany CDU v Berlíne 3. septembra 2021. Foto: TASR/AP

V prípade priamej voľby kancelára by si kandidáta SPD Olafa Scholza vybralo 30 percent ľudí a šéfa CDU Armina Lascheta len deväť percent respondentov.

Berlín 7. septembra (TASR) – Podpora nemeckej konzervatívnej únie CDU/CSU klesla po prvý raz pod hranicu 20 percent – stalo sa tak necelé tri týždne pred parlamentnými voľbami v krajine. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu verejnej mienky inštitútu Forsa pre stanice RTL/n-tv, ktorého výsledky zverejnili v utorok. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Zatiaľ čo si únia v porovnaní s minulým týždňom pohoršila o dva body a dostala sa na úroveň 19 percent, sociálni demokrati (SPD) zaznamenali nárast podpory o dva body a dosiahli 25 percent. Pred úniou tak vedú už o šesť bodov a pred stranou Zelených o osem bodov.

Denník Die Welt upozorňuje na to, že hoci sa to nedá s určitosťou potvrdiť, aktuálny prieskum udáva zrejme vôbec najhorší výsledok CDU a jej sesterskej bavorskej CSU. Pripomína, že najmenej hlasov vo voľbách (31 percent) získali v roku 1949 a druhé najhoršie „skóre" zaznamenali pred štyrmi rokmi (32,9 percenta).

Slobodná demokratická strana (FDP) získala v prieskume jeden bod navyše a dostala sa na 13 percent. Krajne ľavicová strana Die Linke (Ľavica), ktorá by po voľbách teoreticky mohla vytvoriť koalíciu s SPD a Zelenými, sa pohybuje na úrovni šiestich percent a krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) podporuje 11 percent voličov.

V prípade priamej voľby kancelára by si kandidáta SPD Olafa Scholza vybralo 30 percent ľudí a šéfa CDU Armina Lascheta len deväť percent respondentov. Ak by však za CDU kandidoval bavorský premiér Markus Söder, volilo by ho 38 percent účastníkov prieskumu a za Scholza by hlasovalo len 21 percent. Spolupredsedníčku Zelených Annalenu Baerbockovú by podporilo 15 percent opýtaných a 46 percent by nehlasovalo za žiadneho z týchto kandidátov.